Titel: Luther och Faktus hos påven

Meddelare: Lars Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Luther hade en bror, som hette Faktus. Luther var gudelig, men F. gick på en tocken där trollskola. Fick de så lust att se, huru påven spisade julkväll. F. trollade så att de kom till Rom hastigt och lustigt, och så gick de in till påven osynligt. Han satt just och åt. Så klev F. upp på bordet och sket på påvens tallrik. Jaha, påven skulle väl smaka den rätten också. Han tog på kniven och stack i munnen, men det var inte vidare gott, varför han "skäljdes" (grimasade) falit illa. Då kunde Luthet inte hålla sig utan slog till ett gapskratt. Men då blev de bägge synliga, och de vart förstås fasttagna.. Nå, nu skulle de förstås mista livet. Men det har varit den ordningen, att den livdömde skulle få dricka av kungens silverkanna, innan han avrättades. F. höll på den rätten, och då måste de ju få så.
Då F. fick tag på kannan sade han: "Vi har börjat dricka i Rom, och vi skall sluta i Wittenberg." Och så vände han sig till L. Och sade: "Stig hasteligen på min kappa!" L. gjorde så. F. sa: "Blås, Kajsa!" och i detsamma bar det iväg med dem upp i luften och bort mot Wittenberg till. - Denna historia hörde jag flera gånger både av pappa och de gamla, då jag var bara lillpojke.