Titel: Bellman och hyresvärden

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Bellman hade på en längre tid inte betalt hyran för det rum, han bebodde. Flerfaldiga gånger hade värden krävt honom, men inte fick han nånting. Värden brukade alltid gå i tofflor, då han kom och krävde hyran. En dag, då Bellman åter väntade honom, slog han ut vatten över hela golvet, lade sig på soffan med ett litet metspö i handen och låtsades meta i vattnet. Värden kom inrusandes och trampade i vattnet, så att han blev våt om fötterna. Då han fick hela ritningen klar för sig, vände han tvärt. Han trodde väl, att B. blivit tokig, och denne fick en längre tid vara i fred.