Titel: Bellman, hovdamerna och fågeln

Meddelare: Skräddare Johan Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Bellman tyckte, att damerna vid hovet var alldeles för fina och granntycka av sig och ojade sig för den minsta småsak. Därför begagnade han alla tillfällen att retas med dem. En gång, då de rynkade näsan åt någon småsak, sade han åt dem att de skulle sluta upp med sådana dumma fasoner, för eljest skulle han ställa om, att de skulle med bara händerna få ta en "rusa," som han gjort. De påstod förstås, att det skulle vara alldeles omöjligt. "Vi får väl se," mente Bellman. Så lät han en lång tid gå om sig, så att de glömde den där hotelsen. När han nu en dag gick ensam nere i trädgården, satte han sig på en gräsmatta och sket en stor rusa. Sedan lade han sin hatt över rusan och sprang upp till hovdamerna. "Kan ni tänka er," sade han "att jag träffat på en sån liten vacker fågel nere i trädgården, att jag aldrig sett maken, och det lyckades för mig att kasta hatten över honom. Men nu vet jag mig ingen råd, huru jag skall kunna fånga honom, så att jag kan få honom i bur." "Vi ska hjälpa till!" utropade alla hovdamerna på en gång och sprang efter Bellman ned i trädgården. Där ställde sig alla på knä runt omkring hatten och stängde om hatten med sina händer, så att fågeln omöjligt skulle kunna slippa undan. Då Bellman lyfte på hatten, skulle de allesammans gripa till under hatten så skulle väl någon av dem få fatt på den märkvärdiga fågeln. Följden blev naturligen den, att de alla smetade ner sina händer alldeles förfärligt. Den som jublade var förstås Bellman.