Titel: Bellman landsförvist

Meddelare: Skräddare Johan Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Gustav den tredje tröttnade till sist på Bellmans alla upptåg, för han blev rent farlig i sina påhitt till slut. Då tog konungen och landsförviste honom. Han skulle ej vidare få vistas i Sveriges rike. Ja, Bellman måste ge sig iväg ifrån hovet, men att fly ur riket hade han ingen lust till. Han tog nu och köpte en gammal hästkrake och fraktade den utom Stockholm ett stycke efter en väg, som kungen ofta brukade färdas. Där ledde han kraken strax på sidan och slog ihjäl honom. Sedan tog han ut inälvorna ur hästen och ställde sig att spana när kungen skulle närma sig med sitt följe. Då han fick se dem komma, kröp han in i hästen, och där låg han och sparkade och bråkade så att kungen och hans sällskap måste stiga av för att se, vad i all världen det kunde vara, som höll till inne i hästaset. Då kungen fick se Bellmans huvud sticka ut ur hästbuken, sade han: "Va! Är du ännu här? Jag har ju förbjudit dig att vistas i mitt rike". "Inte är jag i ers majestäts rike", svarade Bellman, "Ers majestäts rike, det är Sverige, men jag är i dödsriket". Detta påhitt tyckte konungen var så kvickt, att han förlät B. alla hans föregående spratt och lät honom komma tillbaka till hovet. Men sen fick han väl lov hålla sig i skinnet.