Titel: Bellmans vackra fågel

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Bellman var hovnarr hos Gustav III. Han skulle hitta på alla möjliga galenskaper för att roa kungen och hans sällskap, och det gjorde han också. En dag kom han uppspringandes till hovdamerna och talade om, att han lyckats kasta sin hatt över en sällsynt vacker fågel nere i trädgården. Om de hade velat bli med och hjälpa honom fånga den! Det ville de visst. Hela hopen blev med honom. Han lät dem stiga på knä och hålla händerna runt om hatten.Då B. lyftade på hatten, skulle de passa på och kvickt föra samman händerna under hatten och gripa fågeln. Ja, nog grep de, men de grep bara skit, ty där var ingen fågel utan bara en dyngrusa av Bellmans fabrikat. Nu blev de förstås mycket förgrymmade och beslöt hämnas. De vidtalade en snickare, att han skulle tillverka en bild av trä alldeles lika Bellman. Den skulle de sätta upp på avträdet. De tyckte att det var just lagom plats åt Bellmans bildstod Men snickaren talade om detta för B. och de två kom överens, att B. skulle stå bildstod själv. En dag kom så snickaren upp till hovdamerna och sade, att nu var Bellmans bildstod färdig och uppsatt på sin plats. Alla rusade de iväg dit för att se den. Å, vad han var lik Bellman! De såg och beundrade. Men så var det en av dem som tog i "manicken" - han stod där alldeles naken. Då talade "bildstoden" och sade: "Det var detta, jag förstod, att ni inte skulle kunna låta den där vara ifred". De blev inte gamla där på stället hovdamerna.