Titel: Kungens rike

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Kungen hade skrivit ut en borgensförbindelse åt Bellman. Den gällde i "alla väderstreck", d.v.s. att kungen borgade för alla skulder, Bellman gjorde. Men så kom det så många krav på kungen för Bellmans skulder, att han blev ond på B. och utvisade honom ur sitt rike. B. gav sig iväg, men han for inte långt. Han köpte sig en gammal hästkrake och fraktade ut den till en väg, där kungen dagligen brukade färdas fram. Där slog han ihjäl hästen, tog ur den innanmätet, och så kröp han själv in i hästen. Då nu kungen med sitt sällskap red förbi, stack B. ut huvudet och hjälsade mycket hövligt. "Vad ser jag", utropade kungen, "är du ännu kvar i mitt rike!" B. svarade: Är detta eders majestäts rike, så måste jag väl krypa ut, och ni får krypa in". Kungen tog då honom till nåder igen, och han fick följa tillbaka till hovet.