Titel: Bellman och ryske kejsarens hovnarr

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Ryske kejsaren var en gång och hälsade på hon svenska kungen. De två furstarna trodde sig bägge ha styvaste hovnarrarna, och så slog de vad om en stor summa penningar. Narrarna skulle få försöka överträffa varandra i galna påhitt. Svenske kungen var Gustav III, och hans hovnarr var Bellman. Furstarna och deras hovnarrar skulle så ut och åka en dag. Då de kommit ett stycke ut ur staden, träffade de på ett värdshus. Deär skulle de in och få sig något finare dricka. Bellman, som var bekant på stället, fick gå in först och beställa dem var sitt glas. I den andre hovnarrens glas lade han ett starkt laxermedel. Då de åkt ett stycke därifrån, började Bellman klaga över svåra magplågor. Han ville att de skulle stanna, så att han fick gå på sidan vägen ett litet tag. Den andre hovnarren tyckte det var onödigt. Eftersom skjutsen med furstarna åkte före, kunde han ju bara hänga ändan baköver vagnen och göra sitt behov. Det borde gå bra. Bellman klev upp där bak och låtsades göra, som han blivit lärd, men inte var han det minsta nödig. Han skröt, huru galant det gick. Men om en liten stund fick den andre hovnarren magplågor och det med besked. "Gör, som jag gjorde!" sade Bellman. Ja, han knäppte ner byxorna och hängde ändan baköver vagnen. Då han väl kommit i ordning, sade Bellman till kusken, att han skulle köra förbi främre skjutsen. Det gjorde han, under det ryske kejsarens hovnarr hängde sin bara ända baköver vagnen och sket, så att det stod som ett rep bakefter honom. -Kung Gustav vann vadet, förstås.

-Se n:r. 1715.