Titel: En titt i trollkarlens brännvinsglas.

Meddelare: Hustru Karolina Thelberg  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Far min talade om följande:
Han gick länge ogift och hade rent ut slagit alla giftermålsplaner ur hågen. Men så var där hemma i Ullånger en gubbe, som gick och gällde för att vara riktig trollkarl. En dag sade han till pappa: "Jag ser på dig, att du skall bli gift, och det dröjer inte länge tills. "Far lade sig emot. " Om du skaffar mig ett glas brännvin, skall jag visa dig , vem du skall ha , " svarade trollkarlen. Pappa hade intet brännvin, för han var helnykter, men han var också nyfiken, och därför gick han och skaffade brännvin. Trollkarlen slog upp i ett glas, och så tog han fram en liten pennkniv och satte ner i glaset. I detsamma blev där en tydlig bild i glaset. Det var en kvinna med en egendomlig mössa på huvudet, stickad med noppar på. Pappa hade aldrig sett henne.
Nu var där i socknen en böneman. Kort tid därefter kom han till pappa och föreslog honom följa med till en 30 års kvinna, som bodde ända i Styrnäs. Pappa följde med , och då han kom dit, kände han igen kvinnan på hennes egendomliga mössa, som han sett i trollkarlens brännvinsglas. Den kvinnan blev också pappas hustru för det var min mor.
Detta talade pappa själv om för oss, men han tyckte, att det var någonting rent förfärligt hemskt.

Samma uppt . Även under rubrik V. Magi. f..(Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar"och "kloka gummor".