Titel: Bellmans byxor

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det var en stor fest på hovet. En massa fina herrar och damer var där. Då fick Bellman tag på en av de finaste herrarna och påstod, att denne var låghalt. Han nekade förstås, ty han var inte låghalt, och han gick där och spatserade och svängde sig för att bevisa, att det inte var något sådant fel på honom. Bellman påstod likväl, att han var låghalt. Han "höll sig" bara. Det ene benet var kortare. Till sist slog de två vad om saken. För att riktigt bevisa, att han hade bägge bena lika långa, så drog han av sig både byxor och kalsonger och ställde sig på golvet, för att de skulle få avgöra, vem som hade rätt. Det var detta Bellman hade väntat på. Han kvickt som tusan och drog upp skjortan på karlen, så att alla fick se hela härligheten på honom. Det blev förstås ett ohejdat gapskrattande. Bellman förklarade, att han förlorat vadet, och så betalade han ut den summan, som det handlade om, men den, som vann, var naturligtvis rysligt förgrymmad över att Bellman drivit med honom och gjort honom till åtlöje för alla. Redan samma kväll yppade sig ett tillfälle för honom att hämnas på Bellman. Det började lukta så otäckt från B. -inte bara vanlig fis utan klara "rådynga". Då Bellmans fiende gått och luktat så länge, att han var säker på sin sak, samlade han en stor hop omkring Bellman och sade rent ut, att han skitit i byxorna. Bellman nekade tvärt. Men den andre var säker på sig, och så slog de vad om 300 riksdaler, han och Bellman. Så måste Bellman knäppa ner byxorna. Där var en stor rusa. Då jublade den andre, men B. kallade på två personer. Den ene av dessa talade om, att Bellman lejt honom att skita i byxorna åt sig, och den andre hade han tagit till vittne på detta. Så att Bellman vann sina 300 kronor. -Men efter den dagen var hovdamerna mycket försmädliga med Bellman och tyckte, att det var underligt, att han ville ha på de där byxorna mera, och de tog gärna för näsan, då de kom i närheten av honom. "Vänta ni", sa han "ni ska få äta upp mina byxor, ni!" -De var av sämskskinn, de där byxorna. Talade så Bellman med kocken, att han skulle försöka blanda in dem i maten åt hovdamerna, så att de skulle få äta upp dem. Kocken hackade upp dem i små, små bitar, och så kokade han dem riktigt grundligt och blandade in dem i nånting annat och lagade till en mycket smaklig rätt. Hovdamerna åt av alla krafter och påstod, att de aldrig smakat något så extra gott. Då de ätit upp vartenda grand, talade Bellman om, vad de fått i sig för nånting, men då blev de illamående lite till mans.