Titel: Bellmans märkvärdiga spik.

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Bellman hade slagit vad med prinsessorna, att han skulle kunna narra dem att ta i själva "mekaniken" på honom. Han lät det gå om en rätt lång tid, innan han gjorde något åt saken. Men så en dag steg han bakom ett förhänge, skar hål på det och stack sin "mekanik" igenom hålet och hängde så upp sin hatt på den. Om ett stund kom prinsessorna och fick se hatten. "Nej titta", utropade de. "här hänger Bellmans hatt!" Detta måste undersökas. De lyfte undan hatten och fick se "mekaniken". Någon sådan hade de aldrig sett. "En så märkvärdig spik!" De tog i den, strök och böjde och vred på den. Då de alla hanterat den, stack Bellman fram huvudet och talade om för dem, vad det var för nånting, de tagit i. Så han vann vadet, Bellman.