Titel: Kungens land

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Bellman gick en dag förbi slottet. I ett fönster på slottet stod det tre prinsessor. "Rimma något trevligt åt oss!" ropade de åt Bellman. Han tittade upp, fick se prinsessorna och sade: "Nej, så rart! Tre horer står som ett mönster i ett fönster!" Prinsessorna blev förstås mycket förgrymmade över detta och klagade för sin far, kungen. Då tog kungen och landförviste Bellman. Denne gav sig iväg. Utanför staden var en väg, som kungen ofta brukade färdas. Vid den låg en hästkropp. Bellman kröp in i denna. Då kungen red där förbi nästa gång, stack Bellman ut huvudet ur hästkroppen och hälsade. "Vad ser jag", sade kungen, "är du ännu kvar i mitt land"? Jag har ju landsförvist dig". Bellman svarade: "Är detta ers majestäts land, så får jag väl krypa ut, och ers majestät får krypa in.