Uppteckning nummer LMV-H895

Titel: Skjutspojken och engelsmännen

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Det var en skjutspojke som körde för två engelsmän, som skulle ut och jaga och därför hade gevär med sig. Pojken låtsades vara så obegripligt rädd för bössan. Då engelsmännen fyrade av ett skott, sprang pojken till skogs och de höll inte på få rätt på honom igen. Då de kom fram till gästgivaregården beslöt de driva med pojken och ville få honom att lossa av ett skott. De gav pojken stora drickspengar, men det var omöjligt få honom till att ta i bössan. Men till slut hängde en av dem upp sitt guldur på gott håll och ville han skulle skjuta på den, för de ville ovillkorligen se, huru rädd han skulle bli, då det small. Äntligen förmådde de pojken ta geväret, och då det small blev det tomt, där klockan satt. -De hade träffat på den skickligaste skytten i hela trakten. Han hade bara låtsats. Men engelsmännen blev så förtjusta över hans illmarighet, så att de gav honom en bra hop pengar.