Uppteckning nummer LMV-H1343

Titel: Också en grytlapp

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Det var lantmäteriförrättning i Sund i Vibyggerå. Ingenjören var in i en bondgård för att få sig mat. Gumman kokade lutfisk och en panna med sås till fisken. Nu var där öppen spis, så att pannskaftet hade blivit rent omöjligt hett. Hom hade bråttom och ingen lämplig trasa till hands att linda om pannskaftet. Därför tog hon kjolen omkring skaftet och bar in pannan i kammaren. Men då hon skulle lyfta upp pannan för att slå såsen i karotten på bordet, stramade kjolen över låren, så att hon icke fick upp pannan. Då sade hon till ingenjören: "Om herr ingenjören vell löft på kjola bak, ska'n fo sås'n på fisken."

Anm.
Sägnen är mycket allmän i mellersta Norrland.