Uppteckning nummer LMV-H469

Titel: En märkvärdig dröm

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var under hårdåren på 1860-talet. Bland de andra som skickade hjälp till norrlänningarna var "mästar Eriksson" (John E-n.) i Amerika. Han föranstaltade om, att det kom mycket säd hit till Örnsköldsvik, som gratis skulle delas ut åt de behövande. Det var en del personer i Ö-k., som var utsedda att ta emot och dela ut all nödhjälpen. En av dessa var en bokhandlare som hette Dahlberg. Det var en stor och ivrig predikant men i själva verket en ärkeskälm, som han även bevisade vid det här tillfället. Han tog nämligen betalt av folk för nödhjälpen I Örnsköldsvik bodde vid samma tid en inspektor Hassel, och det var en rejäl och bra karl, fastän han var bara en vanlig "världsmänniska". Han och Dahlberg var mycket väl bekanta med varandra. Så en dag, då Hassel, fick se Dahlberg komma mot sig på gatan, antog han den mest sorgliga och betryckta min, som han kunde åstadkomma. Då de möttes frågade D-g., huru det var fatt med honom. H-l. ville inte tala om det, för det var så svårt, att han inte kunde anförtro det åt någon. Då blev D-g ivrig. Var det någon själanöd, han kommit i, så skulle han bara yppa det, så nog skulle det bli lisor. Slutligen öppnade H-l sitt hjärta. Det var en dröm, han haft, som vållade honom oro, men han ville inte gärna tala om den . Men D-g gav sig inte. Då berättade Hassel:

"Jag drömde i natt, att herr D-g var död och hade kommit till himmeln (Här log "profeten D-g" saligt). Och sen drömde jag, att även jag dog och kom upp till himlaporten och klappade på. Det dröjde länge, innan någon öppnade, och då fick jag det beskedet, att jag inte kunde få komma in, för där var alldeles fullt, och det var ju förfärligt tråkigt. Men under det jag stod där i dörren och grubblade över vad jag skulle ta mig till, fick jag se en stor, skinande vit ängel resa på sig längst inne i himmeln, och han ropade till portvakten och sa: "Kasta ut stortjyven Dahlberg från Örnsköldsvik och låt inspektor Hassel komma in!" -Dahlberg gjorde helt om, och efter den betan gick han långa omvägar, så fort han såg Hassel, för han ville inte råka honom.