Uppteckning nummer LMV-R1727

Titel: Bildskrift.

Meddelare: Hemmansägare Karl Levi Wikman  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Grosshandlar Vestman i Örnsköldvik kunde inte skriva så pass som sitt namn. Han började som gårdfarihandlande, öppnade sedan diversehandel i Mo sn. och slog sig slutligen ned som grosshandlande i Örnsköldsvik. I Mo skötte han själv bokföringen - ritade i en kladd sina gäldenärers initialer i knivstil och ritade sedan ut varan med varjehanda enkla figurer. Med ledning av sin bok krävde han en gång en bonde på betalning för en ost. Bonden nekade. Han hade aldrig i sitt liv köpt ost, ty sådan tillverkade hans fruntimmer allt vad de behövde. "Hur tusan fan ska ja förstå detta!" utropade V. och stirrade i boken och fortfor: "Han ä ju klingerväl(v)d!" Om en stund utbrast han: "Nej för fan! Dä ä ju 'n slipsten, för dä ä hål in!" Så var det ock.