Uppteckning nummer LMV-R3215

Titel: "Lapp - Nisch - Måsns" å dön å fan

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

L.N. M-n. Var en tiggarlapp, som gick omkring här på trakterna i min ungdom. Han var bra till att ljuga och ställa ihop historier. En gång sade han sig ha träffat döden ute i skogen. Döden ville ta honom. Då tog lappen till fötters och sprang av alla krafter. Föret var fint - inte fullt ett kvarter nyfallen snö. Nisch sprang, så att "asjöle rispe i snön hela vägen". Tre gånger ropade döden på honom, att han skulle stanna, och tredje gången, han ropade "Månke", gjorde det riktigt ont i lappen, men han lyckades då komma undan. En gång hade Nisch gått ner sig på svagisen. Han ropade på hjälp av alla krafter, men ingen människa hörde honom. Då anropade han Gud, men inte heller det hjälpte. I sin nöd skrek han slutligen på "gammel perken" och lovade honom, att han skulle få Nisch, om han kom och hjälpte honom upp. Det dröjde inte länge, "förrän fan kom, pelkanes å sprang", och så drog han upp lappen. Denne tackade för hjälpen och ville gå sin väg, men fan gjorde gällande, att han skulle ha honom. Då svarade lappen: "Ä du se gammal å int förstå de på närrverk! -Ja sa ju bäre kanske".