Uppteckning nummer LMV-R2194

Titel: Den ofruktsammas tilltag

Meddelare: Födorådstagare Nils Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

Det var en gång en lappgumma, som fick lida mycket ont av sin gubbe emedan hon inte födde honom något barn. Slutligen ljög hon för honom och sade, att hon var havande. Då han en dag kom hem till kojan från skogen låg hustrun sjuk. Nu hade hon fött ett barn sade hon, och så lämnade hon honom ett pyle ur vilket ett litet ansikte stack fram. Det var en hackspett som hon fångat. Lappen blev mycket "häv" (högfärdig jämför ordet förhäva!) En sån vacker unge de fått. "Si så kroknäst å vacker å lik far sin, han är!" sade han. Men han for inte nog försiktigt fram med lillen. Hackspetten slapp lös och flög upp genom kåtans rököppning. "Hå,si! Si så vackert han far förbi Guds rike!" utropade lappen och tillade: "Han var för skali (god) för 'n hän väla.

Anm.
Historien är alldeles ny för mig, men jag skulle tro, att den blivit något förvanskad. Det skall nog vara en uggla i st. f. en hackspett, alldenstund hackspetten ej har krokig näbb men däremot ugglan och ögonens ställning ger henne något relativt människoliknande. L.Jn.