Uppteckning nummer LMV-R5075

Titel: Prästdrängen Olas frieri.

Meddelare: Augusta Söderström  År: 1925

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Sommarham

Omkring år 1750 hade tjästgörande kyrkoherden i Själevad i sin tjänst en kökspiga vid namn Sigrid, Prästgårds Sigrid kallad. Vida berömd för sin skiclighet i kokkonsten. Traktens storfruar bjöd förmånliga anbud om Sigrid flyttade till någon av dem. Men Sigrid trivdes med sitt husbondsfolk. Sigrid lagade riklig och god mat så prostens julkalas voro efterlängtade.. Prosten hade en husbonddräng i tjänst som hette Ola. Sigrid och Ola kom bra överens. Ola kunde stanna i köket efter kvällsmaten och prata med Sigrid, och då hände det att det fanns någon godbit sparad åt Ola. Men Ola kunde inte fria. Sigrid funderade med list få Ola att fria. Kort före jul tillsade prosten Ola köra efter ved, vid Kattkläpp. När Sigrid såg Ola köra iväg, kastade hon en sjal över sig, ilade över Prästsundet tog en genväg till Kattkläpp, hann i god tid före Ola gömde och gömde sig bakom en trädrot. Nu kom Ola och började lassa på veden. Sigrid ropade: "Gifta dig Ola, gifta dig Ola", än höjande än sänkande rösten fortfor hon tills Ola fått lasset fullt. Ola var säker på att det var skogsrå, och en sån fick man inte störa då kunde man bli sjuk. Fattade tömmerna nu tog han mod. Frågade vem ska jag ha? "Sigrid i prästegården, allting går väl," svarade det förmenta skogsrået. Ola kastade sig på lasset. Sigrid snabb på fötterna hann före Ola, sysslade med grytorna när Ola kom från stallet. Efter kvällsvard friade Ola och fick ja. När prästen hörde de skulle bli jonelag lovade han dem bästa prästtorpet, höll även bröllopet. Sägnen berättar. Sigrid lagade själv bröllposmaten, Sigrid bar alltid sleven på bältet. I brådskan glömde hon sig när hon av prosten inkallades i salen för vigseln. Hon vigdes med sin Ola med sleven på bältet. Allting gick väl, Ola skötte torpet, Sigrid skötte sin kokkonst. Hon vart hela socknens kokmor.
Vad här är nedskrivet är sådan far berättat, är en sägen som gått i arv i släkten.