Uppteckning nummer LMV-R718

Titel: En ytterst sviniös historia

Meddelare: Hemmansägare Lars Petter Mikaelsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stybbersmark

En mor hade en dotter, som hade mycket svaga förståndsgåvor, varför hon ofta fick hör av modern: "Du har då varken vett eller förstånd." Modern var mycket sparsam och försiktig, synnerligast med maten. Allt, som i den vägen gick att spara, lade hon ned i en stor kista på bodvinden och sade: "Det ska vi ha kvar tills "Långlådi" (vintern) kommer". Nu en dag, då flickan var ensam hemma, kom där en trasig tiggarkarl till gården och ville ha litet mat. Flickan svarade, att hon inte vågade ge bort någon mat, för mor hade sagt, att de skulle spara all maten, tills "Långlådi" kom. "Jag är just precis den mannen," svarade tiggaren. "Är du dä! Ja, då ska du få allt, som är sparat åt dej. Bli med mej upp på bodbottnen bara!" sade flickan. Begav de sig så dit, och karlen gick före uppgenom trappan. Nu hade han så trasiga byxor, att "ballan" (pungen) hängde där alldeles bar. Den fick flickan se och blev nyfiken. "Vad är det där för liten påse, som du har mellan benen?" frågade hon. "Jo, det är vett och förståndspåsen," svarade karlen. "Nej är e dä! Käre dej, låt mej få lite ur den," bad jäntan. "Bara vi kommer upp på vinden, så skall du nog få det," lovade karlen. När de kom upp, fick jäntan ur vett-och-förståndspåsen både en och två gånger, och tiggarynglingen fick äta allt vad han orkade ur matkistan, och då han gick sin väg, fick han ta med sig, så mycket som han bara orkade bära, och sen var kistan närapå tom. Då modern kom hem, var flickan kavat och sade: "Nu,du! Nu behöver du inte skälla mej för att vara utan vett och förstånd längre, för i dag har "Långlådi" varit här, och han gav mig ur sin vett- och förståndspåse så mycket, att det inte rymdes i mej alltihopa. Det rann över, så att jag blev blöt utav vett och förstånd ända ner till knäna, Så, nu du!"