Uppteckning nummer LMV-R449

Titel: En sviniös historia

Meddelare: Torpare Nils Bylund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Haffsta

Det var en ingenjör som var uppåt fjället på lantmäteriförrättning. En medhjälpare hade han förstås med sig. En natt då de låg i en nybyggarestuga, blev de bägge två hungriga. Nu hade han lagt märke till att det stod en gryta med ärtsoppa i spisen. Först steg ingenjören upp och åt sig riktigt mätt, men innan han gick därifrån, släppte han ett laxerpulver i grytan. Steg så den andre upp och slevade i sig resten. Men då han hade legat en stund, började det leva i magen, som han hade fått i sig ett helt lokomotiv. "Huru skall jag bära mig åt," sade han. "Jag vill inte gå ut. Var skall jag få skita?" -"Gå och skit mellan gubben och käringen!" sade ingenjören. Karlen gjorde så, och de två sov så hårt, att de ingenting märkte. Om en stund måste den där karlen upp igen. Nu rådde ingenjören honom att skita i askan uppe i spisen., vilket han också gjorde. Men det blev nödigt för honom att stiga upp en gång till, och nu fick han det rådet att skita i vattenhinken och sätta den på stugubron strax utom förstugudörren. På morgonen vaknade gubben först och märkte strax, huru det var ställt i sängen. Han knuffade gumman i sidan och sade: "Kära dej! Du har bestämt gjort ner dej i natt, för det luktar så förfärligt." Gumman nekade förstås. Då steg gubben upp och skulle tända eld i spisen, så att han skulle kunna se, huru det var ställt. Då han började röra i askan, utropade han: "Herre Jesse, käring! Dä ä'n hel hög dynga här med." -"nu ska du få se, att det regnat skit i natt." "Gå ut och se efter!" sade gumman. Gubben gick ut, och då han öppnade dörren, trillade hinken omkull, så att det bara sköljde utefter bron. Då han kom in, sade han: "Nu är dä alldeles åt helvete vänt. Dä regnar inte skit, utan dä vräker ner skit i stora hinkar."