Uppteckning nummer LMV-R471

Titel: Om storbönderna i Stigsjö

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Då skogsbönderna nerifrån socknen förr i tiden for hit upp till skogsbyarna och till Viksjö för att leja tjänstefolk, berättas det, att de hade ett fläskstycke i fickan, och då de skulle gå in i en gård, gned de sig om hakan med fläskstycket, för att det skulle synas som de levde så fett. Men folket påstod, att det inte var så värst väl ställt för folket nere i socknen. Då korna höll på kalva, hade de inte tid vänta, tills kalven kom fram hel och hållen, utan de skar av den, då den kommit fram till hälften. Genast fick drängen fara till stan och sälja den halvan. På aftonsidan kom husbon efter med andra halvan, och då de for hem på kvällen - hade de supit upp hela kalven. Ja, sådana nisspråk hade de om varandra gammalt.