Uppteckning nummer LMV-R1369

Titel: Vedernamn i Tåsjö

Meddelare: Arbetare Johan Lindman  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

I Tåsjö har de olika byarnas befolkning vedernamn på dem i andra byar. Norrbystranhalsa, Rotnäs-märtnen (marknadsfolk), Tjär (näs) näva (näv = näbb), Skansnäs-lekatta, Västertåsjö-får (emedan en av de första åborna stal får), Bärknäs hara( r ) säges om dem i Karbäcken, emedan de förr tog mycket tallbark till bröd på en udde, som ännu heter (Bärknäse) Svejons-toka, Brattbäcks-klåån; ("Klåå" = skabb), Västbys-jittern (getterna), Östbys-jittren, Sprut-hotinga, (sprut = diarré) "hotinga" = folket i Hoting och Halsketts-rörströmma ("halsketts" = de, som skiter hårda lortar, "rörstömma" = folket i Rörström). Folket i Dorotea sn. Har fått heta Nolfjolinga.