Titel: Några råd för vintern.

Upptecknare: J. Christiansson

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hörnett

Ur "Helsovännen":

Röda frostknölar med klåda och hetta, gnides en eller två gånger om dagen med kamfersprit, eller om de ej tåla detta, penslas med salpetersyra en del, och kanelvatten tre delar, eller terpentin en del och kollodium 3 delar.
Händer som spricka sönder om vintern, bestrykes på aftonen med glycerin och skyddas under natten med tunna handskar.
Kalla fötter tvättas hvarje morgon, sedan de blifvit warma i sängen, med kallt vatten. Tages varma fotbad, skola de eftersköljas af tvättning med källkallt vatten.
Mot periodisk heshet tuggar man lakritz med bröstkarameller, eller dricker emservatten med kokt mjölk samt har varmt om halsen natt och dag, t. ex. liten silkesduk.
Stelhet och värk i halsen och axeln, tyder på reumatism, hvaremot kraftig ingnidning 5 minuter morgon och afton med en blandning af lika delar kamferbolmörtsolja plägar vara bra. Hjelper det icke, bör man taga massage.

J. Christiansson kommer från Hörnett