Titel: Hos vitra

Meddelare: Hustru Eva Norlén  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Min far talade om det här. Det var på den tiden, då det var bara en åbo i Grubbe. Han hette Petter. Petter hade en son, som var sex år gammal. En vinterdag kom gossen bort alldeles tvärt. De sprang och sökte honom efter de två vägar, som ledde från gården, men de fann honom inte. Runt gården sökte de, men ingen pojk syntes till och inga spår i snön. Då tog modern till att läsa och bedja samt sjunga. De hade nu klart för sig, att pojken blivit bergtagen, och de funderade på att fara ned till kyrkan och låta ringa i kyrkklockorna efter honom. Det har nämlingen varit den tron, att de underjordiske ej skulle kunde behålla en längre än tills de ringt. Men då fick de höra pojken gråta så förfärligt, och då de såg ut, fick de se honom sitta i snön uppe på stalltaket. I snön omkring honom syntes inga spår. Det var som hade han fallit uppifrån skyn och ned på taket. De hämtade förstås ned honom, och då talade han om, att han varit i en stor, röd gård, där de hade så förfärligt mycket kopparkärl. Då de frågade honom mera, svarade han ingenting utan bara grät. De trodde, att det fattades något i gossens döpelse, eftersom vitra kunde ha makt ta honom, för nog hade de haft honom om hand. Det lärde vara en gammal, oförmögen präst här i socknen på den tiden, så det kan ju hända, att det var så. - Men om det är så, varför kommer då inte baptistbarnen bort, som det kanske inte är läst en bokstav gussol över? Men kanske de onda makterna tyckes rå omdem ändå? - Det hördes nästan som pappa hade varit där i Grubbe, då detta skedde, för han hördes tycka så förfärligt synd om gossen. I alla fall så hade det inträffat i hans tid.