Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M187Titel: Den döda o smörbyttan

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Det är en 50 år sedan min svärmor dog. Efter henne blev det "oknytt". Hon "gick igen". Hon skulle alltid vara framme torsdagskvällarna. De hörde, huru hon hölls uppe på botten och rustade. En natt hade hon kommit ned och ruskat gubbens säng, så att han vaknade. Men så tog de till att söka uppe på vinden i sakerna, och då hittade de en smörbytta, som de inte vetat om. Den hade gumman fuskat till och ämnade sälja för egen del, som ju kvinnfolken kan hitta upp somliga gånger. Hon hade inte uppenbarat detta, innan hon dog, och därför gick hon igen. Sen de fick reda på den där byttan, blev gumman borta. Medan det pågick som värst, talade svärfar om det för mig flera gånger, och han var så rådlös, att han grät, gubbstackarn.

Denna spökerihistoria är vitt spridd i trakten, men gubben Norling tycktes vara den ende, som har reda på detaljen om smörbyttan. I gården, där spökerierna försigått, tror man, att N. "hittat på detta."

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:I_1915. Uppteckningsnr: 187


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BYGGNAD

BYGGNAD

UTSTÄLLNING MUSEIUTSTÄLLNING

Örngott

Medalj

Pilspets