Titel: En viterkvinna son jätare

Meddelare: Hustru Lisa Johanna Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

En lång tid hade vi den oturen med korna, att de inte gick hem på kvällarna, då vi var i fäbodarna. Men så var jag till en trollkäring, som lärde mig ett litet knep. Vad det var, vill jag inte tala om, men det var ganska "simpelt" (enkelt) och inte alls syndigt. Nå, sedan kom korna hem på bestämd tid varenda kväll, precis som hade någon kört dem hem, och - så var det också. Flera kvällar fick jag se en kvinna komma och följa dem hem. Hon gick efter storkräken men före småfä. Men hon följde dem inte ända fram. På en bro, som ledde över en bäck, försvann hon. Det var inte bara jag, som såg henne, utan även mina kamrater. Den där kvinnan var en av "de underjordiske". De är i vanliga fall just inte vänliga mot människorna, men - den där hade jag "mutt" (mutat, betalat), och därför hjälpte hon mig i stället för att göra mig emot.