Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1147Titel: Den tillkommande

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Daniel Eriksson i Rönnäs, som dog 1877, hade en gång en piga, som hette Eva. Hon hittade på att försöka ett gammalt sätt för att få se, vem hon skulle bli gift med. Då de andra gått och lagt sig på julkväll, ställde hon ett glas vatten på bordet och satte sig själv på bordshörnet och väntade. Hon skulle nu få se sin blivande och väntade. Hon skulle nu få se sin blivande komma i en vålnad och dricka ur glaset.

Då klockan blev 12, steg husbonden upp och drack ur glaset för henne. Ingenting sade han och tyst var hon, men hon blev arg för att han skämt bort för henne. Så blåste hon ut ljuset och gick och lade sig. Det tjänade ingenting till att sitta uppe längre. På morgonen grälade hon upp husbonden för hans tilltag. Han nekade. Inte hade han varit ur sängen på natten. Men vad inträffade. Jo, inte lång tid därefter dog Daniel Erssons hustru. Så friade Daniel till Eva , och de blev också gifta. Hon dog för ett par år sedan.


Samma uppt även under rubrik: III. Högtider. g.")"Märken" under julen -magi

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1147


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FISKELÄGE HAVSVIK

STADSBEBYGGELSE

TEGELBRUK VINTERBILD

LÄKTARBRÖSTVÄRN

Tavla

Skavjärn