Titel: Den döde utvisar skatten

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Det var på ett ställe en ung flicka, som ofta oroades av en man som kom till henne. Han var osynlig för alla utom för henne. Till slut talade hon med pastorn i församlingen, att han skulle vara hos henne vid den tid, då hon brukade ha den där uppenbarelsen. Så gjorde han även. Han såg emellertid inte anden, med då flickan talade om, att han var kommen, tillsade prästen honom att säga sitt ärende. Anden svarade då, att han väntat på detta tillfälle i hundra år. Det var nämligen så, att han hade en en stor skatt nedgrävd, och den ville han ha uppenbarad. Så följdes de åt anden, flickan och prästen. Anden räckte åt flickan en vit näsduk så att han höll i ena hörnet och hon det andra, men prästen fick inte komma närmare än på tio stegs avstånd. Då de kom fram till en stor stubbe, sade anden: "Här är skatten nergrävd. Nu ska ni gräva upp den och lämna den till mina släktingar. "Och så talade han om vilka det var. Sen skar han av näsduken och sa: Nu är vi skilda från varandra," varpå han försvann. Sen blev hon aldrig mera oroad av honom. De grävde på den utvisade platsen och hittade mycket riktigt skatten.