Uppteckning nummer LMV-R1525

Titel: Fragment av en gammal visa.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Den här visan lärde jag, då jag var ung. Det är en flicka, som skall gifta sig, och hennes mor talar om för henne, huru hon skall vara som husmor:

1) "Jag i går på kyrkovägen mött vår granne, var så trägen, frågte mig så hjärtligt, frågte dina år och ålder. Inte vet jag, vad som vålder; jag tror visst han vill ha dig.

2) Han skall komma hit i morron med sin häst och kärr och spåren. Om han nu dig då begär, skall du honom hövligt svara: "Herren gud han oss skall para och sin nåd och hjälp beskär.

-Här var då några verser, som jag glömt, men de handlade om huru modern tagit sig an friaren från hans första stund, varit med, då han föddes, satt på honom första skjortan, stått fadder åt honom o.s.v. Sedan lär hon dottern:

3) "Du skall hålla rent i huset: Potta, panna, fat och kruset. Bordet vitt som elfenben. Muren skall du också limma, att han skall i huset glimma, som han vor av marmorsten.

4) Du skall icke heller slösa liksom de i backen ösa, utan hava i förråd. Vet att året har tolv måná, att du ej skall gå och låna, eller lida någon nöd.

5) Mången åsna inom staden, hon gör icke rätt för maten, som du ser uti vårt land. Fast hon har två vita nävar, kan hon ej en skjorta väva eller ett par strumpeband."

-Jag är nog rädd, att det var fler verser också, men jag minns dem inte - jag kom int på dem.