Uppteckning nummer LMV-A475a

Titel: "Bytingar"

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

De talade mycket om "bytingar" förr i tiden. Då ett barn var misslottat, så att det inte riktigt skapat, så trodde de, att det var en byting. De där bytingarna hade förfärligt stora huvuden. Det finnes t.o.m. nu barn, som de tror är bytingar. För att barnet inte skulle bli bortbytt (av "vittra") skulle de läsa över det, strax det var fött, och så skulle de aldrig kasta ut barnets badvatten utan slå det ned genom "sprunnet" x) på golvet, men först skulle de ha ett eldkol och tre sorters metall i vattnet.

x.
Anm. I gamla stugor har man haft en liten lucka på golvet, genom vilken man sopat ned skurvatten. Detta hål var "sprunne" (sprundet). På somliga ställen ledde en ränna från sprunnet och utom stenfoten.
L.Jn. )

X. finns i anmärkningen under fritexten.