Titel: Bergtaget barn

Meddelare: Födorådstagare Brita Kristina Ledin  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Krokstaliden

Mamma talade om att det var ett folk i Lungånger, som hade mistat sin lilla flicka ur vaggan. Vitra hade tagit henne och farit under bryggstugan med henne. De hörde barnet gråta där nere i jorden. Så blev modern lärt, att hon tre torsdagsnätter å rad skulle gå genom "vealidret." Om hon då hörde barnet gråta, så skulle hon ej vända sig om eller bry sig om det, så skulle hon få igen det. De två första kvällarna gick det bra, men tredje gången grät barnet så svårt och ropade "mamma, mamma." Då kunde modern ej hålla sig utan vände sig om. Då var det skämt för henne. Hon fick aldrig igen sin flicka. Men det fanns dem, som var "syen," som visste huru flickan hade det och huru länge hon levde. Mamma kände det där folket och det lärde vara tråkigt för dem alldeles otjänligt.