Titel: En gengångare

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Det var på 1849. Då vistades jag en tid i Uland i en gård. Där hade förre husbonden dött, och han hade rentut supit ihjäl sig. Därför blev det oknytt där i gården. Det var en vindskammare, där ingen kunnat ligga mer än en natt för där rusterade den döde alldeles besatt. Jag låg också i den där kammaren. Det var lugnt och bra flera nätter, men till slut fick jag en natt höra den döde komma och gå uppgenom trappan och in i rummet. Där var två sängar. En var tom, och i den andra låg jag. Jag hörde alldeles tydligt, att han famlade över den sängen och sen kom han gåendes över till min. Då sa jag: "Är det du, Pelle?" (Den nye husbonden i gården). Intet svar fick jag, men han vände genast, gick ned genom trappan och ut. Men jag skulle i stället ha sagt den dödes namn. Då hade han talat om för mig sitt ärende. Antagligen hade han i livet gömt nånting, som han ville ha uppendagat. Men jag låg ingen fler natt i det rummet.