Titel: "Viter - Gustav"

Meddelare: Födorådstag. P. Bylund  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Getingstabodum

I min barndom var det en gosse här i byn, som var mycket utsatt för vitra, efter vad det sades. Fler gånger tog hon honom och for bort med honom. Han var då borta i flera dagar. Han berättade, att de varit till en moster åt den där viterkvinnan, som bodde i Stennäs i Fredrika. Somliga gånger måste han upp på nätterna och dansa på golvet, tills han var alldeles svettig. De andra tyckte, att han dansade ensam, men han påstod, att viterkvinnan dansade med honom. Slutligen for de med honom till dr Brandéll i Vibyggerå. Han förhöll sig lugn, utom då de körde förbi kyrkorna. Då blev han så vild, att han höll på slita sig för dem. Brandéll hade tagit och döpt om honom. Det hade fattats något i hans första döpelse, och därför hade vitra fått makt över honom. Sedan var han fri från dem. Jag minnes honom mycket väl. Han var ett tag småskollärare i Flärke. Nu tör han nog vara död. - Se n:r. 1716.