Titel: Hos vitra

Meddelare: Torparhustrun Kristina Olsson  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Skademark

Det är omkr. 32 år sedan. En bror till mig tjänade i Gideå, Flärke som jätare. Han var på 17 året. En dag satte han sig att vila på en slät berghäll. Korna gick i godan ro runt omkring. Det var soligt och gott i luften, så att han somnade till. Då han vaknade, var korna borta. Han lyssnade och lyssnade men hörde inga skällor till. Så gick han upp på krönet av hällan och tänkte, att det skulle höras bättre där. Stupar han så i en alldeles ny, rödfärgad sexknyttbyggning. Mångfaldiga gånger hade han varit på detta ställe, men aldrig förut hade han sett byggningen. Han kom dock inte närmare att tänka på det underliga i detta utan gick in i huset för att fråga, om de möjligen sett till korna. Det var mycket snyggt där inne och tre fina fröknar. Den ena var vitklädd, den andra hade blå klänning och den tredje röd. En av dem höll på kärna smör, den andra stickade och den tredje gjorde något annat. Pojken frågade om korna, men de hade inte sett till dem. Så bjöd han adjö och skulle gå. "Vänta lite, sade hon, som kärnade, "så skall du få smaka kärnfile!" Han satte sig, och hon ställde i ordning fil på en tallrik, som hon satte på bordet jämte bröd, varpå hon bjöd honom sitta fram och äta. Han var hemmifrån lärd att alltid läsa bordsbönen, innan han åt, och även nu knäppte han ihop händerna, böjde huvudet och läste bönen. - Då han såg upp var filet och fröknarna och hela stugan borta, och han satt åter ute på berghällan på samma plats, där han somnat. Sedan han besinnat sig litet, gick han upp på krönet igen. Där fanns nu icke längre någon stuga, men inte långt därifrån hördes koskällorna. - Han hade varit hos vitra.