Titel: Tagen av en sky

Meddelare: Fiskare Johan Gustaf Sjöström  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Utås

För en hundra år sedan var det en bonde på Ällön, som hette Zakarias Nilsson. Han hade en gång blivit "tagen av en sky" och förd ända upp i Nordmalingsfjällen. Det skulle vara vitra, som hade fört bort honom, men han kom ju tillrätta. - Samme man kom en söndag direkt från "Själis'n" (säljakten på isen) in i Nordmalings kyrka. Han höll på skrämma ihjäl hela menigheten, ty dels hade han på sig en rosig kalvskinnspäls, och dels sjöng han så oherrenes, att de var rädda kyrkvalvet skulle spricka sönder och ramla ner. Som han inte var precis nykter, fick han böta 5 riksdaler.