Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-A2876

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: En "vittertejen"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Krontorpare Sven Andersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Petter Edval Lundgren i Grubbe hade som lillpojke blivit "vittertejen". Han skulle en morgon gå i värmstugan och lägga under grytan. Då kom en främmande kvinna, tog honom med sig och fraktade honom i luften över en tjärn. Där såg han en rödmålad, ståtlig gård, som inte fanns där i verkligheten. Petter fördes in i köket. Där satt vid spisen en gammal gubbe, som hade en stekpanna full med pengar. Han ville ge gossen pengarna, men denne tog ej emot dem. På kvällssidan blev han förd tillbaka till samma plats där han blivit tagen. Hade han tagit emot pengarna, så hade han måst stanna beständigt hos vitra, har de gamla sagt. Han dog för en 17 år sedan och var då en 35 års karl.

--------------
ANM. "Värmstugan" är ett kokhus i närheten av ladugården. Namnet kommer därav att man i den stugan kokar sörpa åt korna eller "värm at dem", som det heter. L.Jn.


finns efter fritexten.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VIII_1917. Uppteckningsnr: 2876


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BOSTADSHUS BONDGÅRD HEMBYGDSGÅRD

MASSAFABRIK MASSAFABRIK INDUSTRIANLÄGGNING INDUSTRIOMRÅDE

BARRSKOG

Teckning

Tavla

SKULPTUR