Titel: En "vittertejen"

Meddelare: Krontorpare Sven Andersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Petter Edval Lundgren i Grubbe hade som lillpojke blivit "vittertejen". Han skulle en morgon gå i värmstugan och lägga under grytan. Då kom en främmande kvinna, tog honom med sig och fraktade honom i luften över en tjärn. Där såg han en rödmålad, ståtlig gård, som inte fanns där i verkligheten. Petter fördes in i köket. Där satt vid spisen en gammal gubbe, som hade en stekpanna full med pengar. Han ville ge gossen pengarna, men denne tog ej emot dem. På kvällssidan blev han förd tillbaka till samma plats där han blivit tagen. Hade han tagit emot pengarna, så hade han måst stanna beständigt hos vitra, har de gamla sagt. Han dog för en 17 år sedan och var då en 35 års karl.

ANM. "Värmstugan" är ett kokhus i närheten av ladugården. Namnet kommer därav att man i den stugan kokar sörpa åt korna eller "värm at dem", som det heter. L.Jn.

finns efter fritexten.