Titel: I kast med skogsrået

Meddelare: Hemansäg. N. Sandin  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Mjösjön

Farfar min dog i våras. Han var då 92 år och hette Martin Sandin och var från Hyndtjärn. Han berättade följande:
I sin ungdom hade han och en viss Dalberg varit fiskare tillsammans i Vibyggerå. En kväll gav D. sig iväg upp i ett berg för att stjäla ved. Vid första hugget flög yxan av skaftet för Dalberg och ned i berget, så att det bara yrde gnistor, men det var alldeles omöjligt för honom finna igen den. Då gick han hem till kokhuset för att hämta en ny yxa, för inte kunde han hugga med bara skaftet. Så fort han kom i stugan, var det någon osynlig, som kastade in den borthuggna yxan och sade: "Vätta nu!" Men Dalberg tog yxan, kastade ut den och svor och sade: "Vätt själv, era djävlar! Vätt upp tell öge, om ji vell, men dä vell je ha igen." Det dröjde inte om många ögonblick, förrän yxan kom flygandes in igen, och då var den uppnött ända till ögat.
Dagen efter gick D. till detsammma stället i skogen, där han huggit bort yxan. Då fick han se ett djur ligga på marken. Han tog benet, men i detsamma kastades han långt å gåle "men," hade han berättat, "benet behöll jag allt."