Titel: Sjörået visar ut fiskeplats

Meddelare: Fiskarhustru Anna Brita Öhman  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Far min rodde en morgon hem från fiskesjön och till Sandvikens hamn, där vi då var. Då han kom mitt för en mal som vi kallar Hallstenshålet fick han se en mamsell uppe i malen. Hon hade vit klänning och svart förkläde. Hon syntes ha mycket bråttomt med att plocka sten i förklädet. "Det är en där också, som håller på stena" (skötarna) mente far åt sitt sällskap, men nog förstod han, vad det var. Det var sjörået. På kvällen rodde far ut med skötarna till den där malen och lade skötarna, och han fick så falit mytj strömming.- Hon ville tala om för honom, att där fanns strömming, sjörået.