Titel: Rået vid skogssjön

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Jag hade bror, som hade gåvan att se "skrock". Det är en sjö norrpå ön, som heter Kvansjön. Där var en flotte, som de begagnade, då de var där och fiskade. Småpojkarna brukade skjuta ut den där flotten i sjön, då det var sydlig vind, så att den for över på norra sidan. De tyckte förstås, att det var roligt, att de vuxna skulle få gå runt sjön och hämta flotten. En gång var bror min med om det där. De fick inte genast ut den i vinden varför de ställde sig till att kasta sten mot den för att få ut den. Så gick de därifrån. Men då de gått ett litet stycke fick de höra stenar plumsa i vattnet på samma sätt som det nyss gjort, då de kastade. De vände sig om och såg efter. Då stod där en fin mamsell ute på flotten och kastade sten i sjön. De fick bråttom ge sig iväg, för si det var sjörået, det där. Det är nu omkring en (?) år sedan.