Titel: Sjörået i båten

Meddelare: Fiskarhustru Karin Öhrling  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Far min var fiskare. På vintrarna bodde han i Vibyggerå, men på somrarna for vi hit ut på Ulvön till Sandviken och var där på somrarna och fiskade. En afton rodde jag ut med far, och vi kom till Käringskäret. Det där namnet skall ha kommit därav, att de i forna tider haft för sig att det skulle bo ett "sjörå"-en käring-därute. Då vi närmade oss skäret-det var på hemvägen-sade far: "Det står en kvinna därute på en sten i vattnet. Jag måste svänga in bakstammen till henne ifall hon vill bli med. Men du behöver inte vara rädd". Inte såg jag till nånting, inte. Han svängde in bakstammen och höll stilla båten så pass lång tid som en person behöver för att stiga in i båten. Så gav vi oss iväg, och det märkvärdiga var, att vi på ögonblicket fick den allra lämpligaste segelvind så vi fick ta in årorna och bara styra. Sedan vi kom i land, sade far: "Om vi inte stannat för vid den där stenen, skulle du ha fått se, att vi hade fått en sådan storm, att vi kanske inte klarat oss. Då vi tog upp strömmingsnäten som vi satt ut den där gången fick vi fem fjärdingar och även natten därpå fiskade vi bra. Det var sjörået, vi hade haft i båten.