Titel: Ett sjörå

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det är för en 50-60 år sedan. Vikströms pojkarna på Skuluskogen gick till Ödstjärnen för att meta. Då de kom fram, fick de se två rödhåriga pojkar springa på andra sidan tjärnen, och de ropade ideligen: "Ji fische, ji fische!" Vikströms pojkarna trodde, att det var Anders Anders pojkarna i Björkåbäck, och därför ropade de i stället: "Tig å hall käft´n, jire (edra) rödårige jävla!" I det samma stulade de där två rödhåriga på huvudet ned i tjärnen, och då blev V-s pojkarna rädda och sprang hem, och så gott var det, för de torde nog inte ha kommit att fische nånting i den natten, eho det var, för det var sjörået de sett, och det duger inte tilltala det på detta sätt.