Titel: Sjörået i Gubbsjön

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

"I gammeltia har de haft skogsrå, sjörå, tomtegubbar och mera sådant, som det stod i gammelkatjesa" och vi får nog vara bra likvis på vad det var mamma såg en gång då hon rodde östöver sjön. Den här sjön är mycket grund, så att man kan se bottnen nästan överallt. Nu var det en klar solskensdag, som hon rodde östöver "grunna". Då fick hon nere på bottnen se en liten killing springa och hoppa. Hon såg honom så väl. Han hade hornen så pass långa som ett pekfinger. Båten gick ju inte hejda med detsamma, men hon "mönne" (backade) ju tillbaka, så fort hon kunde, men då var killingen borta. Nog var väl det där sjörå, om något skall vara det.