Titel: Tjärn med "rå"

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

Det är rå för alla tjärnar. Kom ihåg det! Det är märkvärdigt det. Orranstjärnen här på norrpå skogen har mycket starkt rå. Det är aldrig värt inbilla sig få en fena där, såvida någon vet om, att man går dit för att fiska. Man skall riktigt stjäla sig dit. En gång gick jag dit för att meta. Då jag kom upp mot tjärnen, stöp jag i en flicka, som gick och sökte efter kreaturen. Då förstod jag, att det inte skulle bli något fiske utav, men jag släppte ändå ned kroken. Ögonblickligen nappade en "rö" (laxöring eller forell) som var den största, jag fått. Men så fort jag fått upp den på land, small det nere i vattnet som en tre, fyra riktiga bösskott, och det steg upp en våg, som gick över hela tjärnen, så att det skvalpade mot andra landet. Sedan var det slut, att jag fick ett enda napp. Men hade jag inte träffat den där människan, så hade det blivit fiska utav. Kom ihåg det!