Titel: Rå i tjärnarna

Meddelare: Torpare J.O. Olsson  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Skademark

I Svartsjön, Hemsjön, Åktjärn och Palttjärn skall det vara mycket starkt rå. Det säges, att det inte är lönt försöka meta i dessa vatten, såvida man ej lyckas komma dit, så att ingen vet om det, men då skall man kunna få snart sagt huru mycket fisk som helst. - Palttjärnen har de sänkt betydligt. Från det de höll på med detta arbete, berättas följande. De hade grävt diket färdigt; så att det återstod endast en smal rygg att avlägsna, för att vattnet skulle strömma ut. Kvällen innan detta skulle ske, satt arbetarna i sin koja och skämtade om det starka rået i tjärnen, och de undrade, vad det skulle ta sig till, då de mistade så mycket vatten. Kanske att det slog hämd på dem eller rent ut kom och tog dem. Och så var det ju vitra i bergen. Måhända fick man påhälsning även av dem. Nu var i sällskapet en halvvuxen pojke, son till "Källsjökälinga". En av karlarna föreslog, att de skulle ta och offra den åt rået eller vitra, ifall det började se hotande ut. Så bar det till att skämta om den saken. Pojken såg ut att ta det där på fullt allvar, och dess värre skämtade karlarna. Fick de så höra någon röra sig ute. "Joho! Nu har vi råe här", mente en av dem, och så ropade han rätt högt: "Ja, får vi 16000 kronor, så får du väl ta pojken!" - I detsamma flög kojdörren upp med väldig skräll, och elden tvärslocknade, som hade man slagit över den en hink vatten. Ingen människa kom in, och inte heller kunde de utröna, vem som öppnade dörren och släckte elden, men de gissade på antingen rået eller vitra.