Titel: Rået i Paltsjön

Meddelare: Hemmansägare O. Hammarberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Skademark

Farfar min for en gång till Palttjärn för att ljustra i sällskap med en annan härifrån byn. Men de hade låtit någon veta det, och därför blev det intet fiske av för dem. Rået i den tjärnen lär ha den egenheten, att man skall gå dit i lönndom, om man skall tänka om att få någonting, har tron varit sedan gammalt. I stället för båt skulle karlarna begagna sig av en flotte, som fanns i tjärnen. Men det var tusen slut, att de fick ut den från land. De arbetade på alla sätt, men det gick inte. Bäst det var, fick de känna, att något rullade fram under flotten. Det föreföll att vara en timmerstock. Då blev de rädda och for därifrån.
Ett par andra var där och fiskade en annan gång. Strax i början fick de en duktig abborre, men sedan blev det inte mer. Då tog en av dem abborren och sade: "Då du int vell ge na mer, se är ä bäst du ta igen ´n dän å", varpå han kastade den i vattnet. Då sträckte sig en stor, röd hand över vattnet och grep fisken i luften. Det var rået, har de trott.