Titel: Sjörået

Meddelare: Födorådstag. Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

En gubbe uppifrån Skalmsjö talade om, att en gång var borta i en tjärn och metade en sommardag. Från början fick han så väldigt mycket fisk, men så small det till som ett kanonskott nere i vattnet, och det gav till en sådan dans, att backen skakade. Sedan fick han inte ett liv. Han trodde, att det var "råe", som ställt till det där, för att han inte skulle få mera. - Då man går att fiska i vattnet, som det är starkt rå för, så skall man akta sig, så att ingen får veta, vart man går, och då man kommer fram, skall man kasta en slant i vattnet och muta "rået". Då får man fisk, har gammelfabeln varit.