Titel: Näcken

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Far min talade om följande sägen, då jag var barn:
En pojke satt i en kvarn och vaktade en natt. Han satt och åt på en torkad fårbog. Då kom näcken och sade, att han skulle lära honom spela, om han fick det där fårbenet. Det gick pojken in på, men först åt han av allt köttet, så att det blev bara benet kvar. Nå, näcken till att ordna med honom. Då det var klart, sade han: "Ja, nu har jag lärt dig ställa (stämma) men inte stryck på (föra stråken) och det för att du gav mej ett ben, som det inte var något på." Den pojken kunde stämma alla slags instrument, men det var aldrig värt att han försökte ställa sin hand till att spela. Det gick inte alls för honom.