Titel: Lära spela av strömgubben

Meddelare: Folkskolelärare Jonas Gerdin  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Kyrkäng

De hade i mina uppväxtår den tron, att man kunde lära spela fiol av "strömgubben." Man skulle gå med fiolen till en ström eller fors tre torsdagsnätter. Den sista natten kom strömgubben och lärde en att spela en låt, och sedan blev man skicklig att spela allehanda musikstycken. Men om man glömde sig och spelade den låt, man lärt av strömgubben, så kunde man ej upphöra därmed av sig själv utan var tvungen spela ända tills någon kom och tog från en stråken. Och de dansande kunde lika litet sluta dansa så länge strömgubbens låt klingade.