Titel: Retat rå

Meddelare: Fiskare Nils Norlander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Det är väl en 50 år sedan. Jag fiskade då i Näsviken. En morgon rodde jag ut för att dra not i ett varp, som tillhörde oss och Barsta-borna gemensamt. Då fick jag inne på stranden se en stor vit kvinnoskepnad. Jag kom inte bättre ihåg än att jag svor till. Nå, vi drog men fick ingenting. Då vi fått noten i land kom ett notlag från Barstahamnen och drog efter oss.- De fick tre båtar strömming. - Om jag låtit bli att bemöta sjörået ohövligt så tror jag alldeles säkert att jag fått strömmingen. Den vita skepnaden var nämligen sjörået och man skall bemöta henne hövligt, om det skall gå bra.