Titel:  Sjörået vid tjärnen

Meddelare: Fiskare Johan Norlöv  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Rävsön

Här uppe på skogen är en tjärn, som kallas Långmyrtjärnen. Det är mycket av fisk där, men att taga någon därifrån är nästan ogörligt, för där är så ofantligt starkt rå. Det är mer än en, som varit ute för konstiga ting där.

Det var omkring 1870. En pojke härifrån byn. - Nils Erik Sjölander, som nu är i Finsvik i Säbrå - gick dit en vår för att ta lomägg. Det var ändå en söndagsmorgon.- Sjöfåglarna brukar lägga ägg ute på en liten dyholme i tjärnen. För att komma dit ut hade han tagit med yxan, så att han skulle kunna göra en flotte. Jaha! Han högg sig några trästockar och bar ner till vattnet och spikade ihop dem. Då han hade flotten färdig, skulle han gå in i backen och hugga sig en stör till att staka sig ut med. Då han till den ändan vände sig om, satt där på en stubbe en ofantligt stor och stygg karl, i päls, stödde hakan mot bägge händerna och stirrade på Nils Erik. Gjorde ingenting vidare. Men pojken blev så förfärligt rädd, att han inte höll på orka ha sig därifrån, och det värsta var, att han måste gå bara ett litet stycke från gubben. - Det var rået för tjärnen som visade sig i den skepnaden för pojken.